A minap egy baráti beszélgetés során szóba került a budai villamoshálózat átszervezése.

Mivel senki nem tudott minden részletet pontosan, így fussuk át gyorsan milyen változások lesznek és ezek közül melyek érintenek minket, itt Hűvösvölgyben is.

A mese onnan indul, hogy az előző századfordulón elkészült a sínpálya, ahol nagy sokára elkezdett járni a villamos a Széll Kálmán tér felé, majd név-útvonal újra/át nevezések után megszoktuk a jó öreg 56-os járatot. (Javítsatok ki, de homályosan úgy emlékszem, a mostani Völgy utca és a Heinrich István utca megállók között volt még egy. Vagy az utóbbi nem létezett?, hogy volt ez?)

(Ekkoriban egyébként a villamos mellett még két buszjárattal is el lehetett jutni a Moszkva térről Hüvibe; az 56 és 56E jelzésű buszokkal. Itt lehet erről többet olvasni, érdemes!)

2008 végéig koptattuk az 56-os villamost, amikor is meghosszabbították az útvonalát a Móriczig, és át is nevezték 61-esre.

Pontosabban az addig a Moszkva tér és a Móricz között közlekedő 61-est összekötötték az 56-ossal. Így maradt árván a gyönyörű villamos forduló a Moszkva téren a szökőkúttal, és a vak kéregetővel – aki csúnyán nézett rád, ha csak keveset adtál; ez a korszak megvan mindenkinek, remélem!                                                       Helyette huszárvágással átterelték a forgalmat a csövesnapozó felé, a várfok utcai domboldal alá.

Hogy mi történt a buszokkal? „[…]ez vezetett végül az 1999-es átszervezéshez, melynek során a buszok szerepét jelentősen csökkentették: megszűnt a fekete 56-os, az 56E járatot pedig a gyors 56-os viszonylat váltotta fel, mely a buszok önálló szakaszán lévő megállókban, illetve a Budagyöngyénél is megállt.”

Nem tudjátok, mikor szűnt meg az 56-os busz, és mikortól vezették be a 29-es meghosszabbított útvonalát?

Elérkeztünk napjainkig, amikor is, a már évek óta tervben lévő, nagyszabású beruházás keretében átszervezik a budai villamoshálózatot, aminek szép nevet is adtak: Budai fonódó villamoshálózat.

A minket érintő változások a következők:

  •           61 el, 56 vissza. (A 61-es járat a Bécsi út/Vörösvári úttól fog közlekedni a Savoya parkig.)
  •           A régi/új 56-os mellett a már meglévő 18-ast is kihúzzák.
  •           Két járatnak is végállomása lesz a hűvösvölgyi végállomás.
  •           Mindkét járat indulási sűrűségét 8 percre jósolták – de ezt majd a gyakorlatban meglátjuk.

 

Budai-fonodo_jaratok.jpg

 Hogy tetszik?

Így akkor a volt 56-osból lett, hosszabbított 61-es vonal lesz ismét az 56-os, magyarul a Hűvösvölgy - Móricz Zsigmond körtér vonalon, a megszokott Villányi úton.

A 18-as járatról ellentétes terveket találtam, a korábbi szerint a Savoya parkig jár majd, a frissebb szerint azonban a Kelenföldi pályaudvar lesz a másik végállomása, amelyet a Déli pályaudvarnál elkanyarodva, a Szent Gellért tér – Móricz Zsigmond körtér útvonalon ér el.

Hogyan érint ez minket?

Személy szerint örülök, hogy visszajött az 56-os elnevezés, Hűvösvölgy összekapcsolása a „belső” városrészekkel pedig újabb nagy lépést tett, hiszen az új - és valóban távoli Kelenföldi pályaudvar is „szomszéd” lett. Az is pozitívum, hogy a kötöttpályás közlekedést részesítik előnyben.

Ami talán kicsit beárnyékolja a fejlesztést, az Hűvösvölgy végleges bekapcsolása a fővárosi véráramba. Nézzétek el nekünk, ennyit igazán lokálpatriótáskodhatunk: több villamos - több ember. Több ember, kevesebb hűvösvölgyi „érzés”. (Hogy ezalatt mit is értünk, arról legközelebb.)

Mit várhatunk?

Rendbe teszik a végállomást – amiről írtunk nemrég, a járat mentén található, hajléktalan kuckóként funkcionáló, szép, fa esőbeállókat, és felrobbantják a Moszkva teret…

Mindenesetre kíváncsian várjuk!

 

 

Bővebben a belinkelt hivatkozásokat olvassátok át, és itt is van morzsa:

http://www.bkk.hu/2014/07/hamarosan-indulhat-a-budai-fonodo-villamoshalozat-kivitelezese/

http://www.bkk.hu/2014/09/megkezdodik-a-budai-fonodo-villamoshalozat-kivitelezese/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://huvosvolgy.blog.hu/api/trackback/id/tr366873297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hűvösvölgy 2014.12.18. 15:42:18

@Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol):

Iagzad van, köszönöm :)

Itt írják is, elkerülte a figyelmemet:

hu.wikipedia.org/wiki/56-os_villamos_%28Budapest%29

"A Völgy utcai megállót az új hűvösvölgyi végállomás 1999. júliusi átadásával közel egy időben, 1999 második félévében létesítették[3], helyette két megálló működött korábban, a 'Nyéki út' és az 'Ötvös János utca'."

Hűvösvölgy 2015.02.10. 11:53:30

Köszönöm, igyekszem-igyekszem... :)
süti beállítások módosítása